Soorten groendaken

Sedum dak: Deze daken vragen weinig onderhoud. De daken bestaan uit een dunne laag substraat en bevatten verschillende soorten sedumplanten. Sedum komt van een grote vetplantfamilie waarvan er 400 à 500 verschillende soorten bestaan. Vetkruiden zijn zeer sterke planten, ze hebben een constante bloei en zijn zeer bestendig tegen de droogte en vriestemperaturen. 

 

Biodivers dak: Deze daken bestaan uit kruidenplanten in combinatie met verschillende soorten sedumplanten. Wanneer u maximum aan biodiversiteit nastreeft, raden we aan om dit type groendak te kiezen. Dit soort dak heeft een afwisselende bloei van vroeg in de lente tot laat in de herfst. Dit type daken zijn echter rijkdommen voor bijen, vlinders en vogels.

 

Intensief dak: Intensieve daken vergen meer onderhoud en tijd. Deze daken bestaan uit een dikkere laag substraat en een breder assortiment aan planten. Het assortiment kan bestaan uit gazon, struikgewassen tot zelfs bomen. Aangezien deze daken meestal grotere planten bevatten, is het belangrijk om te weten of uw dak genoeg oppervlakte en diepte heeft

Groendak bevordert het rendement van zonnepanelen

Wist je dat? 

Als je al zonnepanelen op het dak hebt of ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen, dan is een groendak een aanrader!

Onderliggend groen verhoogt het rendement van de zonnepanelen. 

Zonnepanelen op een klassiek dak met een EPDM roofing  geraken gemakkelijk oververhit door het warme weer.

Een hoge omgevingstemperatuur maakt dat de zonnepanelen aan rendement verliezen en versnelt ook de slijtage ervan. 

Het opstijgend vocht van de  planten op het dak zorgen voor de verkoeling van de fotovoltaïsche cellen en bevordert het rendement met 15%.   

Al met een licht gewicht extensief groendak krijgen de zonnepanelen meer verkoeling en worden veel efficiënter.

In de winter werkt het andersom en zorgt het groendak voor meer warmte.  Met groen op het dak is de roofing niet bloot gesteld  aan de zon waardoor het zonnepaneel een constante temperatuur krijgt en minder hard moet werken om het zelfde energie rendement te behalen.

Nu de bouwnormen strenger worden voor meer energie neutrale woningen gaan mensen meer opzoeken naar zonnepanelen.

Denk aan de efficiëntie en duurzaamheid want op een groendak gaan de zonnepanelen veel langer mee!

Wateroverlast? Vegetatie als oplossing

Wees er op voorbereid en voorzie meer vegetatie en onverharde bodems.  

Aanleg van groendaken en waterstockage in regenwaterputten zijn ideale manieren om hevige neerslag op te vangen. 

 

Groendaken gaan het regenwater op een natuurlijke wijze afvoeren waardoor dat de riolering minder belast wordt bij piekdebieten. Door het vasthouden van water via het substraat , de verdamping van dat water  en de transpiratie via de vegetatie, vermindert de hoeveelheid water die naar de riolering stroomt.   

Groendaken zijn  opgedeeld in intensieve, semi-intensieve of extensieve groendaken. 

Bij hevige regens kan een extensief dak tot 60% bufferen tot het verzadigd is. Voor een intensief dak is dit ongeveer 80%.

 

Heb je een regenput dan kan een groendak ook van pas komen door het regenwater te filteren via de substraatlaag en filtervlies  waardoor het recuperatiewater direct in de regenput kan hergebruikt worden.  

 

Zo geraakt het overtollig water weg!  Vraag naar advies via info@lbgroendaken.be

Sedumtray's

sedumtray’s  zijn kant en klare tray’s die je aaneen plaatst.

Deze trays worden vaak gebruikt voor kleine oppervlakte of op moeilijk bereikbare plaatsen.

Het voordeel er van is dat er minder voorbereidende werken nodig zijn en dat je direct een afgewerkt eindresultaat hebt.

Ze worden ook vaak gebruikt op lichtgewicht daken of op carports

Neem contact met ons op